Проверка на резултати от изследвания

Индивидуално психологическо консултиране

Невротични разстройства

Невротичните разстройства са колекция от психични разстройства, основен източник на страдание на хората, техните семейства и обществото.


Фобии. Фобийните разстройства обхващат широка група от изживявания на страх, съчетан с различни други психични компоненти и означаван като тревожност. Тя настъпва при страхова ситуация или някакъв външен за субекта обект, които всъщност не представляват никаква опасност за околните. Тази тревожност може да се прояви като слабо безпокойство и да стигне до опасение, страх и до ужас. На преден план изпъкват водещи единични симптоми като сърцебиене, отмаляване, подкосяване на краката и др. На основата на тези симптоми се формира страх от смъртта, страх от полудяване. Фобийната тревожност често протича на фона на депресивно настроение, но то се появява като вторично след фобията. За фобийното разстройство е характерно, че субектът винаги се стреми да избегне срещата със страховата ситуация или поне този стремеж е основен признак.

Паника. Паническото разстройство представлява епизодична тревожност. Произлиза от гръцката дума Пан бог на страха. Не е свързано с определена ситуация, обект или обстоятелство и поради това е непредсказуемо. Изявява се със следните по-важни основни симптоми, които могат да протекат с различна интензивност: пристъпи на силен страх, придружени от тахикардия (ускорен пулс), чувство за задушаване, болки в гърдите, треперене, дереализационни и деперсонализационни разстройства. Често се наблюдават главозамайване, изтръпване на крайниците и мраволазене, пристъпи на горещи или студени вълни, прилошаване, страх от падане, от пътуване с превозни средства и др. Особено изявени са вегетативните симптоми. Може да продължи няколко минути, но може и да е по-дълготрайно. По-често се среща при жените.


Натрапливи мисли. При тези разстройства понятието натрапливост се отнася единствено и основно за натрапливи мисли и стереотипно повтарящи се движения и действия, известни под името ритуали. Това са мъчителни изживявания, които човек постоянно, но безуспешно се опитва да превъзмогне. Нерядко натрапливостите връхлитат изведнъж и завладяват цялото съзнание, стават център на психичния живот. Хората с натрапливости са раздвоени, или по-точно разстроени. Освен натрапливите си изживявания, те непрекъснато се опитват да си изяснят какво става с тях и откъде идва това нещо. Склонни са към размисъл и самонаблюдение и не споделят своите натрапливости с никого. Обхваща ги чувство за непълноценност. Липсват им сигурност и самоувереност. В тяхното съзнание непрекъснато се борят противоречиви мисли и съмнения. Себенеувереността ги кара да повтарят многократно едно и също действие и да се съмняват дали са го извършили по правилен начин. Така те изпадат в състояние на безизходност.

Стрес и дистрес
. Стресът представлява примитивна реакция и тази реакция съпътства човека оттогава, откогато съществува и самия той като биологичен вид. На стрес са подложени всички - от новороденото до стареца. Когато човек се изправи пред някаква опасност, в неговия организъм се отделят вещества, подготвящи го за борба или бягство.Този механизъм, който в далечното минало е помагал на хората да се борят с хищниците или да се спасяват с бягство от тях, днес, когато обстановката изисква продължително напрягане на силите, се е превърнал в бреме и води до изтощение на човешкия организъм и до изчерпване на неговите приспособителни резерви. Това предразполага към редица заболявания. Твърде индивидуално за всеки човек е равнището на стрес, при което той се чувства добре и под което или над което вече е налице дистрес. Едни хора се чувстват по-добре, когато водят по-интензивен начин на живот, а ако им се наложи да водят по-спокоен живот, те изпадат в дистрес, и обратно: ако към хора, свикнали с по-монотонен живот, бъдат предявени по-големи изисквания, те също изпадат в дистрес. Симптоми, предупреждаващи за дистрес са безсъние, умора, безапетитие или лакомия, редуване на запек с разстройство, раздразнителност, чувство за неспособност за справяне с проблемите, безразличие към всичко наоколо, усещане за провал, самоосъждане и самобичуване, колебливост и неувереност, липса на чувство за хумор, ужас от бъдещето, неспособност за концентрация, страхова невроза, нервни тикове, главоболие, плачливост, гризане на ноктите, често изпотяване, импотентност или фригидност, сърцебиене, притеснения без конкретни причини и др.

    
Депресивни и емоционални разстройства  

Високата честота на депресивните разстройства поставя въпроса кой и как трябва да разпознае онези състояния, които изискват намеса от страна на професионалист. Освен това не всички хора, които имат депресивни симптоми, разпознават състоянието си като дължащо се на депресия, а отдават проблемите си на умора, на някакво житейско неблагополучие или на телесно неразположение. От друга страна, малка част от тези, които разпознават симптомите на депресия, са склонни да се консултират със специалист. В клиничната картина на депресивното разстройство преобладават симптоми на тъга, нарушение на естествените влечения и срив на отношението към собствената личност. Хората, които страдат от депресия, са тъжни, с потиснато настроение, склонни към плачливост, постепенно губят интерес към нещата, които преди са обичали да правят (работа, хоби, срещи с приятели), някои от тях се изолират от близките си. При леките депресивни състояния описаните симптоми имат нисък интензитет и не възпрепятстват или възпрепятстват в малка степен способността на човека да се справя с всекидневните си задачи. При тежките форми на депресия обаче, симптомите са интензивни и мъчителни, последиците са свързани със сериозни рискове, а късното обръщане за помощ може да доведе до хронифициране на състоянието. Практиката показва, че с подкрепата на специалист, съществува реална възможност депресивните епизоди да преминат, а пациентите да водят продуктивен и творчески живот.
 
За пълноценното функциониране на човек от голямо значение е и балансът на емоциите му. Те изразяват отношението на човека към предметите и явленията от заобикалящата среда; към собствените му постъпки и постъпките на околните; към морално – етичните норми на обществото. Липсата на баланс на емоциите предизвиква емоционални разстройства, а те пък водят до психичен дискомфорт, отразява се на възприятията му, нарушават се социалните му контакти. Емоционалният живот на човека протича между полюсите на удоволствието и неудоволствието. Всеки е чувал за разрушителната сила на различните емоционални състояния. Един от начините за справяне е да успеем да победим негативната емоция, която се спотаява вътре в нас, като я преработим. И знаейки за възможното негативно влияние, да се научим да я управляваме в своя полза.

Хранителни разстройства

Хранителните нарушения по дефиниция са душевни или психични разстройства, които са предимно под формата на необичайно хранително поведение. Те са социо-културален феномен на урбанизираните общества, където съществува изобилие от храна, нетолерантност към затлъстяване, идеализиране на слабото тяло и превръщането му в критерий за лична компетентност. Напрежението и безпокойството  също играят значителна роля при много хранителни разстройства.

Съществуват много разновидности на хранителните разстройства и всички те се характеризират с неправилно отношение към храната.


Анорексията обикновено засяга жените през ранните години на юношеството. Характеризира се с отказ от редовно хранене и подбиране само на няколко вида храни. Проявена в тежка форма, крие опасна за живота значителна загуба на тегло плюс безпокойство, умора, слабост, косопад. Някои болни от анорексия, за да ускорят отслабването, се подлагат на прекомерни физически натоварвания. Те отказват да се хранят поради нереалистична оценка на собственото тегло, което смятат за наднормено.


При булимията, основните симптоми са пристъпи на преяждане, последвани от предизвикано повръщане или употреба на слабителни средства, за да се предотврати усвояването на храната. Честото повръщане води до изтощение, увреждане на зъбите, гърлото е постоянно раздразнено, налице са болки в корема, подуване, храносмилателни и метаболитни смущения. Злоупотребата със слабителни средства може да наруши чревната функция и предизвиква хроничен запек. Проблемът причинява и недостиг на хранителни вещества, минерали и течности.


Системното преяждане е характерно за всички възрасти. Страдащите от този проблем са в повечето случаи с наднормено тегло и изпитват непрестанно желание да се хранят дори, когато не са гладни. Системното преяждане е свързано с поглъщането на огромни количества храна наведнъж, често за кратко време. Индивидът не може да се контролира и се храни бързо, но не се чувства заситен.  Често прекарва голяма част от времето си в планиране на дневното меню и необходимите за него продукти.  Обикновено яде тайно, защото изпитва срам и се чувства виновен.
При всички хранителни разстройства е особено необходима  емоционалната подкрепа на човек, с когото можете да споделите откровено проблемите си.

Ниска самооценка


Ниската самооценка лежи в основата на широк кръг проблеми, налагащи потребността от психологична консултация. Нерядко именно ниската самооценка е в основите на тревожността, на различните страхове, на депресията, на психологичните кризи.
При ниската самооценка човек си прави характеристика като цяло и това негово възприятие за себе си е негативно. В процеса на себеоценяване при тези хора  категорично отпадат отделните качества и характеристики на личността, някои от които могат да са изключително стойностни.
При негативното самооценяване, един умен и интелигентен човек, с добри професионални възможности и с много положителни качества като личност, би пренебрегнал явните си достойнства. Нещо повече – допълнително би подценил силните си страни и би надценил слабостите си.
Целта на психологическото консултиране при ниска самооценка е да помогне на човек да открие и осъзнае своите предимства, качества и силни страни, които той в повечето случаи сам скрива от себе си.


    Днес много от нас се чувстват изгубени или празни, объркани в свят на културно наблягане върху повърхностното и незабавно удовлетворение. Всъщност, здравословният, изпълнен със смисъл и духовен живот би следвало да бъде ядрото на човешкото съществуване. ВСЕКИ може да се възползва от психологическите услуги, които усилват и подкрепят физическото и душевното здраве.© 2009 Болница Авис Медика